Secure mail – Veelgestelde vragen

ALGEMEEN

Wat is Secure Mail/KPN Zorg Messenger?

Secure Mail is een veilige e-mailoplossing waarmee u kunt communiceren met zorgverleners en cliënten. Met Secure Mail/KPN Zorg Messenger voldoet u aan wet- en regelgeving omtrent het veilig versturen van e-mailberichten.

Wie is E-Zorg?

E-Zorg is de leverancier van Secure Mail/KPN Zorg Messenger. E-Zorg is een landelijke/professionele ICT-leverancier. E-Zorg is tevens een dochteronderneming van KPN. Meer informatie over E-Zorg kunt u terugvinden op de website van E-Zorg: https://www.ezorg.nl/.

Waarom heb ik Secure Mail/KPN Zorg Messenger nodig?

Secure/KPN Zorg Messenger zorgt ervoor dat alle uitgaande- en inkomende e-mailberichten op een veilige manier worden verzonden en afgeleverd in een beveiligde omgeving. Dit is bij een reguliere mailoplossing niet het geval.

Wat is het verschil tussen mijn huidige e-mailoplossing en Secure Mail/KPN Zorg Messenger?

Wanneer u nu gebruikt maakt van een andere e-mailoplossing dan Secure Mail/KPN Zorg Messenger worden e-mailberichten niet automatisch/standaard veilig verzonden- en ontvangen. Uw huidige e-mailoplossing is niet voldoende om o.a. te voldoen aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).

Wat is het verschil tussen ‘Secure Mail’ en ‘KPN Zorg Messenger’?

KPN Zorg Messenger is de overkoepelende term voor Secure Mail. Beide benamingen betekenen hetzelfde.

Wat heb ik nodig om Secure Mail/KPN Zorg Messenger te gebruiken?

Om alle functionaliteiten goed te kunnen gebruiken heeft u een internetverbinding nodig van E-Zorg. Indien uw ICT-leverancier een koppeling heeft met het E-Zorg-netwerk, dan geldt deze verplichting niet. U kunt navraag doen bij uw ICT-leverancier of deze een koppeling heeft/kan realiseren met het E-Zorg-netwerk.

Waar moet ik verder rekening mee houden als ik Secure Mail/KPN Zorg Messenger wil aanschaffen?

Om Secure Mail/KPN Zorg Messenger te kunnen gebruiken moet u uw ICT-infrastructuur op orde hebben. Hierbij kunt u denken aan actuele soft- en hardware, officiële- en voldoende softwarelicenties en solide ICT-beveiliging. Uw ICT-leverancier kan u hierbij ondersteunen.

 

TECHNISCH ADVIES

Is er technisch advies beschikbaar voor Secure Mail/KPN Zorg Messenger?

U kunt via REN gratis één uur ondersteuning krijgen. Een deskundig adviseur inventariseert samen met u uw specifieke situatie en adviseert op maat. Neem hiervoor contact op met het secretariaat van het REN via: securemail@renwbr.nl.
Onze adviseur neemt vervolgens telefonisch contact met u op voor het uitvoeren van een telefonische intake.
U ontvangt na het uitvoeren van de telefonische intake het advies.

 

AANMELDEN

Hoe kan ik aanmelden?

Alle zorgaanbieders in de regio West-Brabant kunnen zich wenden tot REN, via securemail@renwbr.nl of telefonisch via 076-2030090. Vervolgens ontvangt u een e-mail met een link waar u zich digitaal kunt aanmelden.

Tijdens het aanmeldingsproces krijg ik de melding “Het ondertekenproces kan niet worden afgemaakt”. Wat is hier aan de hand?

Voor het aanmelden dient een aanmeldformulier te worden ingevuld.

Let op: uit beveiligingsoverwegingen is de doorlooptijd van de aanmelding gesteld op 30 minuten.

Indien de doorlooptijd is verstreken, is het noodzakelijk om alle geopende vensters te sluiten alvorens u de aanmelding weer opnieuw opent vanuit de mail.

Hoe kan ik nieuwe e-mailadressen aanvragen als ik al gebruik maak van Secure Mail/KPN Zorg Messenger?

Als u al gebruik maakt van Secure Mail, en u wilt nieuwe mailadressen aanvragen, dan kunt u deze aanvragen bij REN.

NB:  Nadat u deze nieuwe mailadressen heeft gekregen van E-Zorg, dient u deze nog te laten “registreren” in het Secure Mail proces. U dient deze mailadressen opnieuw op te voeren via het aanmeldformulier dat u eerder heeft gebruikt. Let op: dit is belangrijk omdat de nieuwe mailadressen anders niet gebruikt kunnen worden.

Het aanmeldformulier kunt u opvragen bij het secretariaat van REN.

 

MAILADRESSEN EN DOMEINNAMEN

Kan ik mijn eigen praktijkdomein (bijv. @huisartsenpraktijk.nl) gebruiken in combinatie met Secure Mail/KPN Zorg Messenger?

Ja, dat is mogelijk. Stuur hiervoor een mail naar securemail@renwbr.nl.

Kan ik zonder eigen praktijkdomein (bijv. @huisartsenpraktijk.nl) ook gebruik maken van Secure Mail/KPN Zorg Messenger?

Ja, dat is mogelijk. U krijgt dan een e-mailadres in de trant van bijv. huisartsenpraktijkomdehoek@ezorg.nl)
U krijgt dan een domeinnaam van @ezorg.nl.

Wie is E-Zorg?
E-Zorg is de uiteindelijke leverancier van Secure Mail/KPN Zorg Messenger. E-Zorg is een landelijke/professionele ICT-leverancier. E-Zorg is tevens een dochteronderneming van KPN. Meer informatie over E-Zorg kunt u terugvinden op de website van E-Zorg: https://www.ezorg.nl/.

Kan ik mijn e-mailadressen blijven gebruiken van bijv. KPN, Ziggo of een gelijkluidende e-mailprovider? (Hieronder vallen bijvoorbeeld Gmail en Hotmail accounts.)

Nee, dit is technisch niet mogelijk.

Ik heb een E-Zorg aansluiting, maar weet niet of hieraan al E-Zorg mailadressen gekoppeld zijn. Hoe kan ik dit controleren?

U kunt dit op twee manieren navragen bij de E-Zorg helpdesk:

E-Zorg Helpdesk
– Bellen: op tel.nr. 020-4309033
– Mailen via helpdesk@ezorg.nl

Beschikt Secure Mail/KPN Zorg Messenger over webmail zodat ik vanaf een andere locatie dan mijn praktijk mijn e-mail kan bekijken?

Ja, dat is mogelijk. De E-Zorg webmail kunt u bereiken via https://webmail.ezorg.nl.

Kan ik Secure Mail/KPN Zorg Messenger gebruiken op mijn smartphone en/of tablet?

Nee, u kunt Secure Mail/KPN Zorg Messenger niet synchroniseren met uw smartphone en/of tablet.

 

KOSTEN

Hoe kan ik zien wat de kosten zijn?

Wanneer uw praktijk al beschikt over een internetverbinding van E-Zorg, dan bevat deze verbinding standaard kosteloos 2 mailboxen.
De kosten zijn uiteindelijk afhankelijk van uw situatie en wat u wenst af te nemen.