Secure mail – Zorg Messenger

In 2016 is de dienst Secure Mail/KPN Zorg Messenger toegevoegd, waarmee zorgverleners op beveiligde wijze ‘gewone’ mail aan elkaar kunnen verzenden.

 

Waarom beveiligde e-mail via REN?

Het delen van vertrouwelijke en privacygevoelige informatie zoals patiënt/persoonsgegevens moeten voldoen aan strikte wettelijke, veiligheidseisen (de AVG, Norm NEN7510 e.v.). Deze eisen gelden ook voor de verzending van e-mail.

In samenwerking met een groot aantal zorgaanbieders in de regio heeft REN gekozen voor de oplossing Secure Mail/KPN Zorg Messenger, beheerd door E-Zorg, dochterbedrijf van KPN. Deze communicatieoplossing is speciaal ontwikkeld voor de zorgsector. Zorgaanbieders krijgen hiermee de mogelijkheid om eenvoudig en veilig te communiceren met collega’s, patiënten, cliënten, lokale overheidsinstanties en andere partners binnen de zorgketen. Voor maximale veiligheid wordt het berichtenverkeer versleuteld en afgehandeld.

Bij e-mail zijn er ‘verzenders’ en ‘ontvangers’. Aangezien alle verzenders ook ontvanger zijn, hebben alle zorgaanbieders belang bij gemeenschappelijke afspraken. De verplichting om veilig te mailen ligt altijd bij de ‘verzender’ van het bericht.

Hoe is de keuze voor de oplossing tot stand gekomen?

Op verzoek van zorgaanbieders heeft REN gezocht naar een beveiligde mailoplossing voor West-Brabant. Hiervoor is een werkgroep samengesteld van IT-experts van de aangesloten REN deelnemers. Op basis van de uitgangspunten van deze werkgroep heeft een extern adviseur een Programma van Eisen geformuleerd. In twee selectierondes is uiteindelijk E-Zorg, dochterbedrijf van KPN als leverancier van de oplossing gekozen. De oplossing is deels op basis van de eisen van REN ontwikkeld. De overeenkomst is tot stand gekomen na advies van inkopers en managers van aangesloten deelnemers en van een juridisch adviseur, gespecialiseerd in de regelgeving omtrent WGBO, BIG en WBP.

 

Kenmerken

  • Alle verzonden e-mails worden beveiligd verzonden vanuit uw eigen mailprogramma;
  • Verzonden e-mails worden, voor zover mogelijk, in het eigen mailprogramma van de ontvanger aangeboden, ook als deze ontvanger niet is aangesloten op het beveiligde netwerk van Secure Mail/KPN Zorg Messenger; denk hierbij aan leveranciers, gemeenten, maar vooral ook patiënten.
  • Patiënten krijgen, als berichten niet in hun eigen mailbox beveiligd kunnen worden afgeleverd, een gratis beveiligde mailbox aangeboden in de webomgeving.
  • Installatie en beheer van de oplossing zijn relatief eenvoudig.
  • Het netwerk van KPN is gekoppeld met het netwerk van ZorgMail en dat van de gemeenten (Gemnet); hierdoor kunnen berichten voor ontvangers in andere regio’s ook in hun eigen mailbox worden afgeleverd en andersom.
  • Juridisch getoetste oplossing en contracten.

Wilt u meer informatie over Secure Mail/KPN Zorg Messenger?

Raadpleeg de veelgestelde vragen via de volgende hyperlink: https://www.renwbr.nl/secure-mail-veelgestelde-vragen/ – of neem vrijblijvend contact op met het REN via het e-mailadres: securemail@renwbr.nl of telefonisch via 076-2030090.